Om Skenstaboá

Skenstaboá Gårdsbutik är belägen i Skenstad i Dalsjöfors och drivs av Annika och Roger Lundberg. Roger är den tredje generationen i familjen Lundberg som brukat jorden. 

Historien har sin början när Evert och Maria Lundberg med sina fyra barn flyttade till Eriksgården i Skenstad 1946. Det stora boningshuset som var byggt på 1700-talet brann ner bara två år efter att Maria och Evert flyttat in. Familjen tvingades då flytta in i ett mindre närliggande hus och fick möbler och diverse skänkt till sig av generösa grannar. De tog sig så småningom upp på fötter igen och när sonen Lars gifte sin med Gun 1959 köpte de även den intilliggande Assarsgården. Assarsgården hade fram tills dess bedrivits som syfabrik och de omkring 35 anställda sydde herrbyxor och uniformer. Ladugården på Assarsgården gick under Lars regi från lager till djurstall för mjölkkor.

Roger är den yngsta sonen till Lars och Gun och redan vid 19 års ålder började Roger plantera jordgubbar och bjöd in de som bodde samhället på självplock. Intresset ökade och därifrån har det vuxit till det 20 dubbla. 

År 2006 startade Roger tillsammans med sin fru Annika Skenstaboá gårdsbutik. I Skenstad finns gamla traditioner att bedriva handel och så tidigt som i början på 1900-talet bedrevs en liten lanthandel på Assasrsgården som sägs ha kallats för just Skenstaboá. 

I Skenstaboá Gårdsbutik kan du idag hitta ett varierat sortiment av närproducerad mat, mat från andra gårdsbutiker, hantverk, presentartiklar mm.

Gårdsbutiken är mest känd för sina korgar, en mycket uppskattad gåva till födelsedag, skolavslutning, julklapp eller som en ”gå-bort-present”! I butiken finns färdiga korgar att välja mellan men vi kan också skapa precis efter dina önskemål! Vi gör också enklare arrangemang i cellofan eller i små trevliga papperspåsar.

Vi som driver gårdsbutiken

Skenstaboá Gårdsbutik drivs av Annika och Roger Lundberg med hjälp från deras tre barn Olivia, Felicia och Hampus. 

Upplev vår miljö

Julgranar från egen odling

Vi odlar både vanlig rödgran och kungsgran. 

 

Jordgubbar

På sommaren har vi självplockning av jordgubbar. Vill du inte plocka själv finns även färdigplockade i mån om tillgång. Vi uppdaterar här på hemsidan och på Facebook när säsongen är igång. Den brukar i regel starta runt månadsskiftet juni-juli. 

Godsaker från andra gårdsbutiker

För att bredda vårt sortiment har vi även te, smaksatt kaffe, choklad, godis, cider, skorpor och mycket mer från andra gårdsbutiker och små tillverkare runt om i Sverige. 

Närproducerat

Vi säljer jordgubbsprodukter som kreatörerna Skafferiet i Hyssna och EJ-Farm i Kölingared gjort åt oss – på våra alldeles egna fantastiska jordgubbar. Till exempel jordgubbsglögg, jordgubbsmarmelad och jordgubbssaft.

Hyllorna är även fyllda med mat från vår omnejd. Honungen kommer från bikupor bakom vår ladugård, sylt och marmelad från Skafferiet i Hyssna, kryddor och senap från Öxabäck, schweizermandel från Tranemo, ekologisk rapsolja och vinäger från Skeby Gårdar, knäckebröd & skorpor från Knäck & Bräck utanför Falköping, glass från Löngårdhs i Vegby och mycket mer.

Islandsfisk & kött

Från Islands rena och kalla vatten kommer vår fina fisk från våra vänner Tryggvi och Kristina på Grimsis. Styckfrysta skinn- och benfria fileér av exempelvis rödtunga, torskrygg, sej, röding, havskatt, lax och kolja.

I våra frysboxar finner du även  lammkött från Island. Vi säljer till exempel kotletter, ytterfilé och färs. Lammen går fritt på Island på sommaren och kan vandra uppemot 10 mil. 

Presentartiklar & hantverk

Vi erbjuder ett brett sortiment av mysiga prylar att ge bort som present eller varför inte köpa något nytt till ditt egna hem. Några exempel på produkter är servetter, ljus, keramik, grytlappar, brickor och mycket mycket mer.

 

Presentkorgar

En mycket uppskattad gåva till den som har allt! Korgarna är fyllda med produkter vi säljer i butiken, tex. : cider, senap, saft, kaffe, choklad, sylt, marmelad, skorpor, godis och annat smått och gott! De är fint inslagna i cellofan och vackra band.

Presenterna kan arrangeras i såväl korgar som lådor och enklare utföranden med enbart cellofan runt omkring. Det finns alltid färdiga förslag i butiken, men vi hjälper gärna till om du vill plocka ihop något eget!